Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O co dnes jde

Jaká bude naše zahraničně politická orientace s proruským prezidentem a jak se zachová Babiš? Podaří se politické reprezentaci zklidnit protibruselskou atmosféru, nebo se vydáme jiným směrem?

Jasně. Kvóty jsou nesmysl. Nikdo nemůže naší zemi vnucovat, kdo bude zde s námi žít, aniž bychom si ho prověřili a sami ho sem pozvali. V tomhle nelze s EU v žádném případě souhlasit. A ve vzácné shodě s tím ani jak známo nesouhlasily všechny partaje v parlamentě. Až sem je vše v pořádku. Jistěže v Bruselu není vše v pořádku a lze mít řadu výhrad (demokratický deficit, někdy nesmyslné direktivy atd.), ale přestaňme myslet tak, že, je-li ve vaně špinavá voda, vyleju celou vanu i s dítětem. Podívejme se na věc zcela pragmaticky. Pro případ, že bychom se vydali samostatnou cestou, jak pro to verbujou oba Klausové, komunisté a Okamurovci, si položme pár základních otázek:

Máme u nás celosvětově operující koncerny v českých rukách, které disponují celosvětovými prodejními sítěmi? Máme tak jedinečné výrobky, které bychom byli schopni sériově vyrábět a bez problému bychom je umístili na světových trzích? A pustily by nás koncerny na tyto trhy? Máme  v českých rukách banky, které přetékají zlatem? Nevím o tom. Českou ekonomickou základnu tvoří  středně velké a malé firmy, které by nebyly schopny po odchodu západních velkofirem nahradit úbytek pracovních sil, ani propady ve státním rozpočtu.

Pro ilustraci této situace dobře poslouží právě objevená tajná zpráva britské vlády s názvem "EU Exit Analysis - Cross Whitehall Briefing", kde britští ekonomové nastínili situaci Británie po brexitu. Jsou v ní uvedeny tři možné scénáře, přičemž ani v jednom případě by na tom Británie nebyla lépe než předtím, jak uvádějí webovky Buzzfeed.

V případě, že by Británie uzavřela dohodu o volném obchodu by se v příštích 15 letech propadl ekonomický růst o pět procent. Pokud by nedošlo k žádné dohodě s EU, potom dokonce o osm procent, protože by se začala aplikovat nevýhodná pravidla WTO. A kdyby nakrásně měla Británie přístup k evropskému vnitřnímu trhu, potom by propad činil dvě procenta. Přičemž dodatečné náklady na zavedení nových celních předpisů nejsou započteny. V každém případě by se brexit negativně dotkl všech regionů země, zvláště severovýchodu, a celé řady průmyslových odvětví. Z nich nejvýznamněji chemického, zpracovatelského a automobilového průmyslu. Je představitelné, že bez šrámů by z brexitu nevyšla ani londýnská City, finanční centrum, dnes vlastně ekonomická páteř Británie. Z dlouhodobého hlediska by prosperoval zřejmě pouze obchod s USA (0,2 procenta) a s neevropskými státy, Čínou, Indií a Austrálií (0,1 - 0,4 procenta). Ale i to by nebylo schopné vykompenzovat výpadek ekonomického výkonu Británie, soudí ekonomové v tajné zprávě.

Takže podle mého soudu je třeba vzít rozum do hrsti, říct si, že přestože EU není dokonalá, zajišťuje nám dobrou životní úroveň, stabilitu, mír v Evropě, což je asi její největší přínos a to, co se nám nelíbí, můžeme demokraticky na evropských fórech projednávat. Jenom bychom si měli už konečně uvědomit, kam patříme. Že jsme myšlením, kulturou pevně zakotveni na západě Evropy, nikoli na východě, přestože v naší kultivaci máme ještě značné deficity (korupce v justici, výběrová řízení, rozkrádání veřejných financí atd.). Měli bychom konečně začít s Evropou spolupracovat, a nikoli stále stát na brzdě a všemu říkat jenom NE! K tomu je však třeba mít připravené vize, nápady, návrhy, které by se na mezinárodních fórech daly uplatnit tak, aby i protistrana byla schopna říct ANO. Jinými slovy  odstranit černobílé, negativistické a kategorické postoje, a místo toho být více diplomatičtí a vstřícní.

Bude velmi záležet na tom, jakou sestaví A. Babiš vládu, jestli se nechá podporovat komunisty nebo dokonce Okamurou a jakou pozici k Evropě zaujme prorusky orientovaný Zeman, který při volbách využil pochopitelného strachu nevzdělaných, starých lidí z migrace.

Jestliže se západním politikům nepodaří v dohledné době přesvědčit obyvatele Německa a dalších zemí o tom, že opatření, která Brusel přijímá v otázce zastavení migrace, jsou efektivní, bude to mít efekt i na naši vnitropolitickou situaci. Strach začne houstnout, snahy o izolaci budou sílit a Okamurovci, Klausové a jim podobní začnou přitápět pod protibruselským kotlem. Znovu vzkypělý nacionalismus by mohl roztrhat Evropu na kusy. To by mohla být v extrémním případě cesta k dalšímu horkému konfliktu v Evropě a do náručí východní despocie.

Autor: Robert Bartoš | pátek 2.2.2018 9:26 | karma článku: 13,56 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Robert Bartoš

Sociální autoritář

Je rozumné podporovat autoritativní lídry, kteří se tváří zpočátku sociálně? Nepovede další podpora ANO k ochromení demokracie? K čemu máme zákon o střetu zájmů?

20.12.2018 v 23:35 | Karma: 12,67 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Premiérův Ježíšek

Když se všichni proti jednomu spiknou, tak to s ním vypadá špatně. Proti premiérovi se na Vánoce spikli všichni, včetně jindy tak dobrotivé bytosti jako Ježíšek.

14.12.2018 v 16:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Paralely

Hrozí v důsledku selhávání tradičních demokratických stran nástup radikálních vůdců, kteří zadusí toleranci, demokracii a svobodu? Nebo se jedná o transformaci k jinému systému? O čem hovoří historická zkušenost?

8.12.2018 v 11:02 | Karma: 8,48 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Vrátili jsme se z Hradu

Kam vede umanutost premiéra s pocintanou vestou a podpora jeho soukromého hnutí? Jak je možné, že ho stále podporuje takové množství lidí?

17.11.2018 v 20:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Impotence

Místo aby se problémy s migrací v Německu řešily, režim navrhuje, aby na sebe lidé v diskuzích byli hodní.

6.11.2018 v 9:34 | Karma: 33,47 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1005x
Překladatel a tlumočník, FF-UK,

Knižní publikace: G. Wisnewski: Bilderberg, N. Hertzová: Plíživý převrat, J. Farndon: Co se stane když...?, B. Mráz: Kresby francouzských impresionistů, M. Arostegui: Neviditelní bojovníci, R. Schür: Kronika filmu...,

Filmy pro ČT: Bezstarostná jízda, Wittgenstein, Paříž Texas, Caravaggio, Goodbye Lenin, Modrý samet, Olověná doba, Evropa Evropa, Žhavé výstřely, Berlín - Alexanderovo náměstí, Ztracená čest K. Blumové, Plechový bubínek, Smrt obchodního cestujícího, V roce se 13 úplňky, 2001 vesmírná odysea, Klepání na nebeskou bránu, Batman, Cementová zahrada, Pod ochranou nebe, Někde v Africe, Muž, který spadl na zemi, Homo Faber,  Lovec jelenů, Konec násilí, Air America, Evropa, Angličan, co vystoupil na kopec, Tři králové, Sedm, Dej si pohov kámoši, Občanská výchova, Americký přítel, Tudy teče řeka, Zhoubná vášeň, Sestra v akci, Život - stavba povolena, Divoká banda, Koumáci, Vlak do Yumy, Hanami, Moloch, Proti zdi, Orlové práva, Modrý anděl, Princezna a bojovník, Král je živ! a další...

Seznam rubrik