Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To příšernost jsem nedočetl. Tak jen k úvodním částem:

V Praze je přes 550 tisíc obyvatelných bytů. V Airbnb je údajně 18000 inzerátů. Některé jsou zdvojené (často inzerovány dva byty samostatně i s výhodou ceny společně), část je jich "mrtvých" a v nemalém případě se jedná opravdu o sdílení. Takže blokováno je nejvýše 10 tisíc bytů - 1,8 % z celkového bytového fondu. Tento počet těžko ovlivní cenové relace v nájemním bydlení.

Příjmy z nájemného jsou základem daně z příjmů, bez ohledu na fakt, zda se jedná o pronájem krátkodobý či dlouhodobý. Takže zde o nic nejde. Utajit tento příjem mohou snáze dlouhodobí pronajimatelé, kteří inkasují z ruky do ruky. V Airbnb probíhají platby výhradně přes bankovní účty (z principu fungování nelze jinak). Ergo: Povídky o neplacení daní tvoří neschopní politici typu Krnáčové či Dolínka.

Krásně jste popsal, jak v jiných částech světa Airbnb spolupracuje s vládami, resp. státními orgány. Jen jste jaksi přehlédl, že obdobnou dohodu o poskytnutí informací o pronajimatelích uzavřel Airbnb i s našimi úřady. Čímpak budete strašit teď.

PS: Nejvíc se mně líbí Vaše snaha omezit práva nakládání s majetkem. Proč mě napadá, že je to jen ve snaze omezit někomu příjmy. (Mimochodem: Nemělo by podléhat souhlasu 100 % členů SMJ úplně vše? Třeba pobývání druha/družky?)

1 1
možnosti

Poznámka: Žádný byt nevlastním, nejsem tedy na Airbnb nijak zainteresován.

0 0
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1005x
Překladatel a tlumočník, FF-UK,

Knižní publikace: G. Wisnewski: Bilderberg, N. Hertzová: Plíživý převrat, J. Farndon: Co se stane když...?, B. Mráz: Kresby francouzských impresionistů, M. Arostegui: Neviditelní bojovníci, R. Schür: Kronika filmu...,

Filmy pro ČT: Bezstarostná jízda, Wittgenstein, Paříž Texas, Caravaggio, Goodbye Lenin, Modrý samet, Olověná doba, Evropa Evropa, Žhavé výstřely, Berlín - Alexanderovo náměstí, Ztracená čest K. Blumové, Plechový bubínek, Smrt obchodního cestujícího, V roce se 13 úplňky, 2001 vesmírná odysea, Klepání na nebeskou bránu, Batman, Cementová zahrada, Pod ochranou nebe, Někde v Africe, Muž, který spadl na zemi, Homo Faber,  Lovec jelenů, Konec násilí, Air America, Evropa, Angličan, co vystoupil na kopec, Tři králové, Sedm, Dej si pohov kámoši, Občanská výchova, Americký přítel, Tudy teče řeka, Zhoubná vášeň, Sestra v akci, Život - stavba povolena, Divoká banda, Koumáci, Vlak do Yumy, Hanami, Moloch, Proti zdi, Orlové práva, Modrý anděl, Princezna a bojovník, Král je živ! a další...

Seznam rubrik