Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde bude líp?

Je perverze dnešní domácí i zahraniční politiky důvod k tomu, abychom se vydali samostatnou cestou nebo se přimkli k jinému ochránci? Je alternativou Rusko nebo Čína?

Zdá se, že lidé mají dost neoliberálního systému pod taktovkou Ameriky a Evropské unie. Transatlantické finanční a průmyslové elity si za dlouhá desetiletí vysloužily špatnou image a tento trend je markantní nejen u nás, nýbrž i v Evropě a za oceánem. Není divu. Běžného člověka dráždí ztráta zaměstnání v důsledku řádění cizích koncernů, které likvidují, co se jim nehodí nebo požírají, co se jim naopak hodí, lidi popuzuje odvážení hodnot vytvořených v cizí zemi a neplacení daní té zemi, v níž byl vytvořen zisk, nesmyslnost migrační politiky Západu a její neuspokojivé řešení dostává lidi do varu, překrucování fakt a služebná média vůči mezinárodní linii Washingtonu a Bruselu obyvatelstvo rozvášňuje a z přepadávání cizích zemí v rozporu s mezinárodním právem a nutnost se na těchto zločinech podílet se přímo zvedá kufr. Agresivitu, neférovost a nespravedlnost si globální, neoliberální režim může dát do svého loga. Ze souhrnu těchto pocitů vyvěrá v obyvatelstvu frustrace a vztek na své zastupitele, doprovázený erozí důvěry. Tento stav se odráží ve výsledcích voleb, kdy se do čela států dostávají nepříliš inteligentní, někdy fašoidní a autoritativní typy bez jakékoliv vize a celosvětově získávají většinovou přízeň taková politická uskupení, která nahlodávají stávající ústavní pořádek a chtějí změnit vše doposud platné, případně to obrátit naruby.

V české kotlině to můžeme pozorovat na vzestupu nahnědlé SPD, bezkoncepčního, populistického ANO a záhadných Pirátů. Typy jako Okamura pumpují do lidí představy o samospasitelných referendech mimo jiné i o otázkách, které by přímo ohrozily naší existenci. ANO zase slibuje modré z nebe jenom proto, aby si v nadcházejících komunálních volbách zajistilo příliv dalších naivních voličů a Babiš se mohl stát „jego prevoschoditělstvo“. S principy demokratických procesů si Babiš příliš hlavu neláme. A s férovostí v byznysu také ne.

Jsa malý, bezbranný stát, ležící na tranzitní trase mezi západem a východem, budeme vždy potřebovat spojenectví většího ochranného celku. V ideálním případě ekonomicky silného, s pluralitní demokracií, právním státem a s důrazem na lidská práva a osobní svobody. Samostatná cesta pro nás nepřipadá v úvahu. Ani ekonomicky, ani politicky. Jsme Švýcarsko? Máme nerostné bohatství jako Norsko? O této věci jsem psal ZDE.

Kdo by tedy v případě rozpadu EU nebo našeho dobrovolného czexitu mohl nahradit Evropskou unii? Že by velký medvěd na východě?

Podíváme-li se na průběh nedávných voleb ruského prezidenta, dozvídáme se, že se během volební kampaně prováděly represe proti nebezpečnému konkurentovi, který byl nakonec z voleb vyloučen. Kromě Putina měli do státem kontrolovaných médií ostatní kandidáti minimální přístup, ředitelé škol sčítali hlasy ve prospěch pána Kremlu a nevládní organizace Golos napočítala asi 2500 nesrovnalostí a pokusů o manipulaci. Zjistilo se, že voliči byli převáženi od jedné volební místnosti ke druhé, aby bylo možné odevzdat stejný hlas několikrát, kromě toho museli přinést svému vedoucímu v práci foto s volebním lístkem na důkaz o volební účasti. Pozorovatelům z OBSE bylo bráněno ve výkonu práce, v jednom volebním šotu zazněly výhružky, že vyhraje-li konkurent, vydá příkaz k umístění homosexuálů do normálních rodin. A jestliže k tomu připočteme, že se v Rusku vraždí nepohodlní novináři, potom to nevypadá na systém, který by normálnímu člověku učaroval.

Nebo je výhledově náš budoucí partner Čína? Poradce současného prezidenta a manažer společnosti CEFC Jie Ťien-ming, kterého schramstla Komunistická strana Číny, aby ho tajně kdesi vyšetřovala a jehož osud je jedna neznámá, pronásledování a mučení milionů křesťanů a protestantů, ničení kostelů, perzekuce učitelů, kteří údajně neučí podle oficiální linie, represe proti hnutí Fa-lung-kung, primitivní vztah k životnímu prostředí, to všechno jsou věci, které by nás měly zavčas varovat.

Z výše uvedeného tedy pro mě vyplývá jediný závěr: Přestože je v současném systému západní hemisféry spousta věcí, které zasluhují kritiku, nevylévejme s vaničkou špíny i dítě. Stávající konfigurace České republiky coby součást západního společenství nám zajišťuje slušnou životní úroveň, obranu a dodržování lidských práv a svobod. Zkazit si to můžeme jedině sami.

 

 

 

 

Autor: Robert Bartoš | středa 28.3.2018 15:32 | karma článku: 12,85 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Robert Bartoš

Sociální autoritář

Je rozumné podporovat autoritativní lídry, kteří se tváří zpočátku sociálně? Nepovede další podpora ANO k ochromení demokracie? K čemu máme zákon o střetu zájmů?

20.12.2018 v 23:35 | Karma: 12,67 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Premiérův Ježíšek

Když se všichni proti jednomu spiknou, tak to s ním vypadá špatně. Proti premiérovi se na Vánoce spikli všichni, včetně jindy tak dobrotivé bytosti jako Ježíšek.

14.12.2018 v 16:00 | Karma: 22,59 | Přečteno: 716x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Paralely

Hrozí v důsledku selhávání tradičních demokratických stran nástup radikálních vůdců, kteří zadusí toleranci, demokracii a svobodu? Nebo se jedná o transformaci k jinému systému? O čem hovoří historická zkušenost?

8.12.2018 v 11:02 | Karma: 8,48 | Přečteno: 272x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Vrátili jsme se z Hradu

Kam vede umanutost premiéra s pocintanou vestou a podpora jeho soukromého hnutí? Jak je možné, že ho stále podporuje takové množství lidí?

17.11.2018 v 20:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 2873x | Diskuse| Politika

Robert Bartoš

Impotence

Místo aby se problémy s migrací v Německu řešily, režim navrhuje, aby na sebe lidé v diskuzích byli hodní.

6.11.2018 v 9:34 | Karma: 33,47 | Přečteno: 999x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:46

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  15:41

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1005x
Překladatel a tlumočník, FF-UK,

Knižní publikace: G. Wisnewski: Bilderberg, N. Hertzová: Plíživý převrat, J. Farndon: Co se stane když...?, B. Mráz: Kresby francouzských impresionistů, M. Arostegui: Neviditelní bojovníci, R. Schür: Kronika filmu...,

Filmy pro ČT: Bezstarostná jízda, Wittgenstein, Paříž Texas, Caravaggio, Goodbye Lenin, Modrý samet, Olověná doba, Evropa Evropa, Žhavé výstřely, Berlín - Alexanderovo náměstí, Ztracená čest K. Blumové, Plechový bubínek, Smrt obchodního cestujícího, V roce se 13 úplňky, 2001 vesmírná odysea, Klepání na nebeskou bránu, Batman, Cementová zahrada, Pod ochranou nebe, Někde v Africe, Muž, který spadl na zemi, Homo Faber,  Lovec jelenů, Konec násilí, Air America, Evropa, Angličan, co vystoupil na kopec, Tři králové, Sedm, Dej si pohov kámoši, Občanská výchova, Americký přítel, Tudy teče řeka, Zhoubná vášeň, Sestra v akci, Život - stavba povolena, Divoká banda, Koumáci, Vlak do Yumy, Hanami, Moloch, Proti zdi, Orlové práva, Modrý anděl, Princezna a bojovník, Král je živ! a další...

Seznam rubrik