Proč kavárníci nejsou v klidu

9. 02. 2018 13:46:07
Proč se nám tak rozproudila „pražská kavárna“? Nudí už se, anebo má jiné starosti? Je to spolek arogantních intelektuálů, co opovrhují nižšími vrstvami?

Zaujal mě dnešní článek v MF dnes, kde I. Švihlíková tvrdí, že pražští intelektuálové jsou pobouřeni tím, že všichni nemyslí stejně a tudíž volí jinak, než by si to „Pražáci“ přáli. Myslím, že tomu tak není. Kavárníci a média bijí na poplach úplně kvůli něčemu jinému.

Vůbec neodsuzuji lidi, kteří volili ANO a Zemana. Jejich rozhodnutí chápu, protože příčiny jejich situace a myšlení tkví v něčem úplně jiném. Sahají hluboko až do začátku 90. let, kdy polistopadoví politici i většina novinářů, kteří byli celá 90. léta uštknuti neoliberálními myšlenkami Klause, hlásali spolu s ním, že se Čechům daří „nejlépe v historii“, podporovali snižování daní nejbohatším, privatizaci zdravotnictví, asociální škrtání v sociálních dávkách, privatizaci škol atd. atd. Došlo k rozvalu celého systému. Chápu, že lidem, kteří nechodili na bankety s Klausem, se tak nedaří, a po všech zlodějských peripetiích, selhávání justice atd., dnes nemají důvěru ani v politiky, ani v novináře a dokonce ani v demokratický systém.

A nyní se objevil Babiš. Zakřičel do prostoru: Já to všechno napravím, přidám vám peníze, zločince dostanu za mříže, systém dám do kupy. A právě tito lidé, kterým se nedaří, a jsou vývojem v politice znechuceni, na toto vábení slyšeli. Zprava i zleva.

A tady jsme u jádra problému. Myslím, že tzv. kavárna nepohrdá lidmi, kteří volili Zemana nebo Babiše, je ale spíš v šoku nad tím, jací lidé zřejmě budou zastávat špičkové funkce v tomto státě a kam by naše země mohla eventuálně zakormidlovat. Představa, že budeme mít trestně stíhaného premiéra, pro něhož demokratické procesy státu nejsou nic závazného, bývalého estébáka, navíc megapodnikatele, který kromě ekonomické moci bude mít zároveň pod kontrolou tajné služby, policii, finance, justici a další instituce, nemůže nechat normálního občana v klidu. Taková koncentrace moci v jedněch rukou nedělá nikdy dobrotu. Aniž by byla ustavena plnohodnotná vláda s důvěrou, už se provedly čistky na ministerstvech, ANO dosadilo své lidi do rozhlasu (aféra s cenzurou Kroupa vs. ředitel Zavoral), nyní i do správní rady VZP. V parlamentu probíhá boj o to, aby komunisti si prosadili na post šéfa komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů zdiskreditovaného policajta z doby komunismu. Babiš ovšem není schopen dát dohromady vládu se zavedenými demokratickými stranami, a proto je nucen sahat pro podporu k antisystémovým stranám, jako jsou komunisti nebo Okamurovci. Trošičku nahání husí kůži to, k jakým ústupkům bude ANO ochotno. Komunisti si svou podporu nechají jistě nějakým pěkným pašalíkem zaplatit a Okamura, ten bude za každou cenu chtít prosadit alespoň omezené referendum, na jehož podmínkách bude asi chtít dále pracovat (tzn. hlasování o EU). A právě tyto podmínky referenda jsou bolavou patou, z níž „pražští intelektuálové“ mají špatné spaní. Nejde o žádnou vysněnou pohádku o „věčně prosperujícím světě“, jak tvrdí Švihlíková, jde o to, jestli i nadále budeme patřit k vyspělé Evropě a budeme mít kvalitní obranu svého prostoru, anebo se díky referendu, které by za určitých okolností někdy v budoucnu mohli prosadit Okamurovci s komunisty a třeba ještě s jinými subjekty, ocitneme v situaci nahého v trní (ZDE). Nevím, jakou má představu paní Švihlíková o naší pozici v Evropě, ale nevidím pro nás lepší uspořádání, než být členem klubu vyspělých evropských zemí a požívat z tohoto členství ekonomickou stabilitu a ochranu. A paradoxně kdybychom se náhodou ocitli za plotem EU, tak by ekonomické, právní, politické dopady pocítili nejsilněji právě ti, za něž se I. Švihlíková tak udatně bije.

A aby toho nebylo málo, byl zvolen prezident, který je proslulý svým okolím pašáků (ZDE), nejasnou politickou pozicí, svým hulvátským chováním, manipulativními výroky atd.

Domnívám se, že kdyby šlo o volbu ve standardní situaci, tedy mezi pravým a levým středem, a prezidentští kandidáti byli více méně normálně se chovající a myslící bytosti, tak by se „kavárníci“ v klidu povalovali po ošuntělých kanapích a probírali drby.

Autor: Robert Bartoš | pátek 9.2.2018 13:46 | karma článku: 25.67 | přečteno: 1761x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.43 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1005

Překladatel a tlumočník, FF-UK,

Knižní publikace: G. Wisnewski: Bilderberg, N. Hertzová: Plíživý převrat, J. Farndon: Co se stane když...?, B. Mráz: Kresby francouzských impresionistů, M. Arostegui: Neviditelní bojovníci, R. Schür: Kronika filmu...,

Filmy pro ČT: Bezstarostná jízda, Wittgenstein, Paříž Texas, Caravaggio, Goodbye Lenin, Modrý samet, Olověná doba, Evropa Evropa, Žhavé výstřely, Berlín - Alexanderovo náměstí, Ztracená čest K. Blumové, Plechový bubínek, Smrt obchodního cestujícího, V roce se 13 úplňky, 2001 vesmírná odysea, Klepání na nebeskou bránu, Batman, Cementová zahrada, Pod ochranou nebe, Někde v Africe, Muž, který spadl na zemi, Homo Faber,  Lovec jelenů, Konec násilí, Air America, Evropa, Angličan, co vystoupil na kopec, Tři králové, Sedm, Dej si pohov kámoši, Občanská výchova, Americký přítel, Tudy teče řeka, Zhoubná vášeň, Sestra v akci, Život - stavba povolena, Divoká banda, Koumáci, Vlak do Yumy, Hanami, Moloch, Proti zdi, Orlové práva, Modrý anděl, Princezna a bojovník, Král je živ! a další...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...